Izleganje Zlate minice (Cetoni Aurata)

Zlata minica (Cetonia Aurata) je naša zaveznica v času kompostiranja. Kaj pa za tem? Sedaj je pravi čas, da to izveste!

Zlata minica je hrošč metalno zelene barve. Rad ima višje temperature zato je prisoten v obdobju od meseca maja tja do septembra. Razpon je seveda odvisen tudi od tega na katerem področju živite.

Za ljubitelje kompostiranja je bolj zanimiva njena ličinka. Odrasli hrošči radi odležejo jajčeca v kompostni kup kjer se kasneje ličinke razvijajo. Ličinke so zelo požrešne in hitro kompostni material predelajo, tudi večje bolj olesenele dele rastlin. Izločki ličinke Zlate minice so zelo hranljivi za naše rastline in kompost, ki ga dobimo je temen in zelo rahel.

Pride pa čas, ko se te ličinke prelevijo v hrošče, ki so po mojem mnenju kaj precej škodljivi saj se radi hranijo z cvetnim prahom, popki cvetov (vrtnice), plodovi robide, malinami, jagodami, zeljem, peso in nektarjem sadja. Izredno radi imajo tudi moje fige Miljevke. Približno okoli meseca Maja se ličinke zabubijo v blatne kroglice in začne se proces prelevitve, ki traja do junija ali celo dlje. V tem času lahko spraznite kompostnik in te blatne bube odstranite in uničite. Če pa boste kup praznili že prej ko ličinke še veselo migetajo naokoli jih ponudite kokoškam. Menda jih obožujejo.

 

%d bloggers like this: